Kuchnia bułgarska to połączenie kuchni słowiańskiej, śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Na każdym kroku można odnaleźć w bułgarskich daniach akcenty z każdej z tych kuchni. Mamy tu zarówno mięso, owoce morza i warzywa.
Przedstawiamy Wam najbardziej charakterystyczne dla Bułgarii potrawy. Sezon tuż tuż, więc może Wam się taka wiedza przydać.
Jednogarnkowa potrawa Gjuwecz (Гювеч)
Gjuwecz, to naczynie służące do przygotowania wielu potraw. Można w nim piec mięsa oraz przygotowywać tak zwane jednogarnkowe potrawy. W internecie jest wiele przepisów na dania z tego naczynia, ale co ciekawe, Bułgarzy stosują metodę uszczelniania połączenia pokrywy naczynia z jego główną częścią za pomocą ciasta opartego na mące. Garnki są ceramiczne i dostępne w Polsce. Można je też zamówić przez internet. Link jest TU. Czasem dania podawane w tych małych ceramicznych naczyniach również są tak nazywane.


Kavarma (Kawarma, Kawyrma, Каварма)
Podobnie jak Gjuwecz, to danie przygotowywane i podawane jest w ceramicznym naczyniu. Kavarma to danie głównie mięsne (zazwyczaj wieprzowe, chociaż coraz częściej można wybrać mięso drobiowe) z dodatkiem warzyw (pomidor, papryka, cebula, ziemniaki itp.). Można spotkać do danie z dodatkiem jajka sadzonego, kiełbasy, salami i ostrej papryki.z
Musaka (Moussaka, Мусака)
Nazywana odpowiednikiem włoskiej lazanii, ale jest zupełnie inna. Kojarzone raczej z Grecją danie jest bardzo popularne w Bułgarii, gdzie wpływy kuchni bałkańskiej, greckiej i tureckiej bardzo są widoczne. Musaka to danie mięsne, gdzie zamiast makaronu zastosowane zostały ziemniaki. Danie bardzo aromatyczne, co jest charakterystyczne dla tego regionu. Można w nim znaleźć takie ziła jak szałwia czy mięta, ale restauracje starają się przygotowywać je z myślą o turystach z mniejszą ilością ziół (ale są i tak wyczuwalne).

Banica (Баница, Banitsa)
Banica, to deser oparty na cieście francuskim z dodatkiem sera. Jest to danie raczej słodkie, ale dobrze przygotowane jest po prostu pyszne. Banicę można kupić w większości Bułgarskich piekarni.

Ajran lub Airan
Ajran jest bezalkoholowym drinkiem idealnym na letnie upały. Jest przyrządzany z rozcieńczonego mleka, ewentualnie z niewielkim dodatkiem jogurtu i dodatkiem przypraw (na pewno soli). Serwowany na zimno jest świetnym drinkiem w gorące dni i wydaje się, że nie działa niekorzystnie na układ trawienny osób z nietolerancją laktozy. Ajran jest również sprzedawany w sklepach. Można go bez problemów znaleźć w marketach spożywczych, w małych sklepach czy w małych gastronomiach.

Kiselo mlyako (Kwaśne mleko)
Jest to fermentowane mleko krowie. Można je spotkać w wielu sklepach spożywczych. Bardzo ożywiająca pozycja po podaniu w postaci schłodzonej.

Beef Stew (Gulasz wołowy)
Jest to wołowy gulasz, podawany z ziemniakami i dowolną surówką. Wołowina nie jest dostępna w kartach wszystkich Bułgarskich restauracji. Częściej to danie występuje w środkowej i zachodniej części kraju niż we wschodniej części. W sezonie letnim, nad Morzem Czarnym raczej rzadko spotykane danie. Co je wyróżnia? Jest (a raczej powinno być) przyrządzane w tradycyjnych Bułgarskich garnkach „gjuwecze”. Potrawy przyrządzane w nich po prostu się rozpływają.

Shkembe chorba (Шкембе чорба)
jest to zabielana śmietaną zupa, której główną zawartość stanowią żołądki wołowe w Polsce nazywane „flakami”. W przeciwieństwie do Polskiej kuchni, to danie nie przypomina rosołu i jest pikantne.

Sarmí (Лозови сарми)
To danie wygląda jak inne danie z kuchni Polskiej – gołąbki, ale jest wiele różnic. Sarmi to danie, którego farsz składa się z ryżu i mięsa. Całość (w zależności od regionu) zawijana jest w liście kapusty, winogron (najczęściej) lub papryki. Danie jest bardzo popularne również w Grecji i Turcji, gdzie podawane jest skropione oliwą (w hotelach to danie jest czasem wręcz zanurzane w oliwie).

Tarator (Таратор)
Tarator można spotkać praktycznie w każdej restauracji. Jest to chłodnik, który składa się z jogurtu, czosnku, ogórków i przypraw. Czasem dodawane są do niego orzechy. Konsystencja taratora raczej przypomina chłodnik na bazie ajrana, niż jogurtu, który znamy. Jest to orzeźwiająca i smaczna zupa, szczególnie w letnie upały.

Sałata Szopska (Шопска салата)
Bardzo popularna i często spotykana w restauracjach sałatka. Można powiedzieć, że jest uboga ale z drugiej strony w jej prostocie jest całe sedno. Bazująca na pomidorach, ogórkach i cebuli sałatka ma jeden, główny, i smaczny składnik: ser Sirene lub inny ser typu bałkańskiego. Jest to wspaniały dodatek do wielu dań, szczególnie mięsnych. Dla osób lubiących oliwę warto ją zamówić do tej sałatki, gdyż jest ona podawana bez sosu. Na stołach w Bułgarskich restauracjach częściej zobaczymy olej słonecznikowy (czasem obsługa mówi, że jest to oliwa, ale nie jest to prawda) niż oliwę z oliwek.

Ser Sirene
Tego sera nie trzeba przedstawiać. Jest to wspaniała przekąska podawana z warzywami lub tylko z pomidorami, oliwą i pieprzem. Ser tego typu jest często serwowany zarówno na Bałkanach, jak i w Grecji czy Turcji. Taka lokalna, ale i międzynarodowa przekąska.

Kebabcze (Kebapcze, Kebapche, Кебапче)
Potrawa nazywany bułgarskim kebabem ze względu na podobieństwo nazw, ale zupełnie inna niż kebab, który znamy. Potrawa, której podstawą jest wieprzowe mięso mielone z dodatkiem ziół. Danie bardzo aromatyczne, ziołowe, często z dodatkiem szałwii llub/i mięty. Danie popularne na Bałkanach, w Grecji i Turcji. Czasem w restauracjach zwolennicy Polskiej kuchni mogą znaleźć taką pozycję jak „meat balls”, sugerującą że są to kotlety mielone. Nic bardziej mylnego, bo są to Bebabcze uformowane jak kotlety mielone albo klopsy i wciąż z dodatkiem ziół.
Są różne formy podania ten potrawy. Od wersji z serem, do wersji najczęściej spotykanej w barach i kurortach w postaci rolek mięsnych lub kotletów.


Grilowane owoce morza
Zobacz nasz katalog ryb TU.

Potrzebujesz więcej informacji?
Poszukaj frazy „Българска кухня”. Smacznego 🙂
Jeden komentarz do „Najbardziej popularne potrawy bułgarskie”
Super! Wszystko wygląda smacznie 😍