Grzyby w Bułgarii i nad Morzem Czarnym

Post jest aktualizowany na bieżąco, gdy zostaną dodane do niego nowe informacje. Przedstawiane informacje są opiniami właściciela serwisu i nie są kopiowane z innych stron. W przypadku zapożyczania treści z innych serwisów w tym artykule, podamy informację o źródle.

Zdjęcia zostały zapożyczone z serwisu https://bulgarianwildmushrooms.com/ . Część treści stanowią nasze zdjęcia i nasze opisy. Tłumaczenie zapisane cyrylicą jest nasze.

Pamiętajcie, że zbieranie grzybów, co do których nie macie pewności może być niebezpieczne i lepiej je zostawić w naturalnym środowisku (nie zbierajcie ich po prostu). Jak nie jesteście pewni, to nie narażajcie zdrowia i życia swojego i swoich bliskich. Grzyby jadalne są czasem podobne do tych trujących, Nie polegajcie tylko na naszym katalogu, ani na innych poradnikach nieznanego pochodzenia. Wiedza doświadczonych grzybiarzy może tu być bardzo pomocna.

Borowik – Boletus – Boletus edulis

Kurki – Chanterelle – Cantharellus cibarius

Smardz – Morchella – Morchella esculenta

Opieńka miodowa – Fairy ring mushroom – Marasmius oreades

Lejak – Lejkowiec dęty – Trompette de la mort – Craterellus cornucopioides – Craterellus cornucopioides

Popularne i jadalne grzyby w Bułgarii

  1. Galbka (Russula). Red, white, pink, brown.
  2. Pachi krak (Chanterelles). There are false foxes (talkers).
  3. Brezovki (boletus).
  4. Yudino ear (Judas ear). Black Chinese mushroom
  5. Maslovki (butter).
  6. Kladnitsa (oyster mushrooms).
  7. Pechurki (chapignons).
  8. Manatarka (white mushroom).
  9. Svinushka in Bulgaria is considered a non-edible mushroom.
  10. Chelyadinki (honey mushrooms).

(źródło: https://mybgday.com/en/food/products/what-mushrooms-grow-in-bulgaria)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *