
W Bułgarii zbieranie grzybów jest bardzo popularne w środkowej części kraju. Podobnie jak w Polsce, Bułgarzy chętnie sięgają po naturalne produkty. Zupa ze świeżych grzybów jest niezwykle aromatyczna i smaczna.
Składniki:
- dwie ćwiartki kurczaka (może też być mięso wieprzowe jak ktoś woli, np. kość wieprzowa lub żeberka)
- 2,5 litra źródlanej wody
- około 500 g świeżych (lub mrożonych) grzybów (najlepiej prawdziwków, borowików czy maślaków)
- dwie średnie marchewki
- ziemniaki (ilość w zależności od preferencji – tu pięć średnich bulw) lub ryż (stosowany np. zupach borowikowych w Bułgarskich górach) ale może również być kasza gryczana
- dwa średnie korzenie pietruszki
- jedna duża cebula
- Por (ilość zależy od indywidualnych preferencji)
- seler (połowa korzenia)
- ok 10 gram masła (jedna czubata łyżeczka do herbaty)
- 1,5 czubatej łyżeczki soli
- Liść laurowy, ziele angielskie, zielony pieprz (opcjonalnie)
Przepis:
- Ćwiartki kurczaka pozbawiamy skóry, które wrzucamy na patelnię do wytopienia
- Wstawiamy na „ogień” garnek z zimną wodą, mięsem z kurczaka (bez skóry), liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem
- Po wytopieniu się tłuszczu ze skóry kurczaka, dodajemy na patelnię na małym ogniu posiekaną cebulę tak, aby po smażeniu była nieco miękka ale też powinna się zrobić lekko brązowa
- Po około 30 minutach od zagotowania się wody z mięsem i przyprawami dodajemy jarzyny (por, marchew, korzeń pietruszki, seler)
- Po kolejnych 20 minutach dodajemy grzyby oraz podsmażoną cebulę i gotujemy dalej przez około 10 minut
- Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy do czasu ich zmięknięcia
- Na sam koniec dodajemy masło i wyłączamy zupę
Smacznego 🙂