Bułgarska zupa grzybowa

W Bułgarii zbieranie grzybów jest bardzo popularne w środkowej części kraju. Podobnie jak w Polsce, Bułgarzy chętnie sięgają po naturalne produkty. Zupa ze świeżych grzybów jest niezwykle aromatyczna i smaczna.

Składniki:

  • dwie ćwiartki kurczaka (może też być mięso wieprzowe jak ktoś woli, np. kość wieprzowa lub żeberka)
  • 2,5 litra źródlanej wody
  • około 500 g świeżych (lub mrożonych) grzybów (najlepiej prawdziwków, borowików czy maślaków)
  • dwie średnie marchewki
  • ziemniaki (ilość w zależności od preferencji – tu pięć średnich bulw) lub ryż (stosowany np. zupach borowikowych w Bułgarskich górach) ale może również być kasza gryczana
  • dwa średnie korzenie pietruszki
  • jedna duża cebula
  • Por (ilość zależy od indywidualnych preferencji)
  • seler (połowa korzenia)
  • ok 10 gram masła (jedna czubata łyżeczka do herbaty)
  • 1,5 czubatej łyżeczki soli
  • Liść laurowy, ziele angielskie, zielony pieprz (opcjonalnie)

Przepis:

  • Ćwiartki kurczaka pozbawiamy skóry, które wrzucamy na patelnię do wytopienia
  • Wstawiamy na „ogień” garnek z zimną wodą, mięsem z kurczaka (bez skóry), liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem
  • Po wytopieniu się tłuszczu ze skóry kurczaka, dodajemy na patelnię na małym ogniu posiekaną cebulę tak, aby po smażeniu była nieco miękka ale też powinna się zrobić lekko brązowa
  • Po około 30 minutach od zagotowania się wody z mięsem i przyprawami dodajemy jarzyny (por, marchew, korzeń pietruszki, seler)
  • Po kolejnych 20 minutach dodajemy grzyby oraz podsmażoną cebulę i gotujemy dalej przez około 10 minut
  • Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy do czasu ich zmięknięcia
  • Na sam koniec dodajemy masło i wyłączamy zupę

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *