Najbardziej popularne potrawy bułgarskie

Kuchnia bułgarska to połączenie kuchni słowiańskiej, śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Na każdym kroku można odnaleźć w bułgarskich daniach akcenty z każdej z tych kuchni. Mamy tu zarówno mięso, owoce morza i warzywa.

Przedstawiamy Wam najbardziej charakterystyczne dla Bułgarii potrawy. Sezon tuż tuż, więc może Wam się taka wiedza przydać.

Gjuwecz (Гювеч)

Gjuwecz, to naczynie służące do przygotowania wielu potraw. Można w nim piec mięsa oraz przygotowywać tak zwane jednogarnkowe potrawy. W internecie jest wiele przepisów na dania z tego naczynia, ale co ciekawe, Bułgarzy stosują metodę uszczelniania połączenia pokrywy naczynia z jego główną częścią za pomocą ciasta opartego na mące. Garnki są ceramiczne i dostępne w Polsce. Można je też zamówić przez internet. Link jest TU. Czasem dania podawane w tych małych ceramicznych naczyniach również są tak nazywane.

Kavarma (Kawarma, Kawyrma, Каварма)

Podobnie jak Gjuwecz, to danie przygotowywane i podawane jest w ceramicznym naczyniu. Kavarma to danie głównie mięsne (zazwyczaj wieprzowe, chociaż coraz częściej można wybrać mięso drobiowe) z dodatkiem warzyw (pomidor, papryka, cebula, ziemniaki itp.). Można spotkać do danie z dodatkiem jajka sadzonego, kiełbasy, salami i ostrej papryki.z

Musaka (Moussaka, Мусака)

Nazywana odpowiednikiem włoskiej lazanii, ale jest zupełnie inna. Kojarzone raczej z Grecją danie jest bardzo popularne w Bułgarii, gdzie wpływy kuchni bałkańskiej, greckiej i tureckiej bardzo są widoczne. Musaka to danie mięsne, gdzie zamiast makaronu zastosowane zostały ziemniaki. Danie bardzo aromatyczne, co jest charakterystyczne dla tego regionu. Można w nim znaleźć takie ziła jak szałwia czy mięta, ale restauracje starają się przygotowywać je z myślą o turystach z mniejszą ilością ziół (ale są i tak wyczuwalne).

Banica (Баница, banitsa)

Banica, to danie oparte na cieście francuskim (lub cieście filo), z różnymi dodatkami, w.tym głównie serem Sirene. Jest to danie najczęściej śniadaniowe, bazujące na serze Sirene i najczęściej na słono. Można również spotkać wersje serwowane na słodko z jabłkami, konfiturami itp.

Ayran, ajran, airan (айран, айрян)

Ayran jest bezalkoholowym napojem bazującym na jogurcie, idealnym na letnie upały i świetnie gaszącym pragnienie. Jest przygotowywany z rozcieńczonego jogurtu i mleka oraz dodatkiem przypraw (w tym soli). Serwowany przede wszystkim na zimno jest świetnym napojem w gorące dni i wydaje się, że nie działa niekorzystnie na układ trawienny osób z nietolerancją laktozy. Ayran jest również sprzedawany w sklepach. Można go bez problemów znaleźć w marketach spożywczych, w małych sklepach, małych gastronomiach czy w restauracjach.

Kiselo mlyako (kwaśne mleko)

Jest to fermentowane mleko krowie. Można je spotkać w wielu sklepach spożywczych. Bardzo ożywiająca pozycja po podaniu w postaci schłodzonej.

Bulgarian traditional cuisine

Beef Stew (Gulasz wołowy)

Jest to wołowy gulasz, podawany z ziemniakami i dowolną surówką. Wołowina nie jest dostępna w kartach wszystkich Bułgarskich restauracji. Częściej to danie występuje w środkowej i zachodniej części kraju niż we wschodniej części. W sezonie letnim, nad Morzem Czarnym raczej rzadko spotykane danie. Co je wyróżnia? Jest (a raczej powinno być) przyrządzane w tradycyjnych Bułgarskich garnkach „gjuwecze”. Potrawy przyrządzane w nich po prostu się rozpływają.

Shkembe chorba (Шкембе чорба)

jest to zabielana śmietaną zupa, której główną zawartość stanowią żołądki wołowe w Polsce nazywane „flakami”. W przeciwieństwie do Polskiej kuchni, to danie nie przypomina rosołu i jest pikantne.

Sarmí (Лозови сарми)

To danie wygląda jak inne danie z kuchni Polskiej – gołąbki, ale jest wiele różnic. Sarmi to danie, którego farsz składa się z ryżu i mięsa. Całość (w zależności od regionu) zawijana jest w liście kapusty, winogron (najczęściej) lub papryki. Danie jest bardzo popularne również w Grecji i Turcji, gdzie podawane jest skropione oliwą (w hotelach to danie jest czasem wręcz zanurzane w oliwie).

Źródło: bonapeti.com

Tarator (Таратор)

Tarator można spotkać praktycznie w każdej restauracji. Jest to chłodnik, który składa się z jogurtu, czosnku, ogórków i przypraw. Czasem dodawane są do niego orzechy. Konsystencja taratora raczej przypomina chłodnik na bazie ajrana, niż jogurtu, który znamy. Jest to orzeźwiająca i smaczna zupa, szczególnie w letnie upały.

Źródło: Wikipedia

Sałata Szopska (Шопска салата)

Bardzo popularna i często spotykana w restauracjach sałatka. Można powiedzieć, że jest uboga ale z drugiej strony w jej prostocie jest całe sedno. Bazująca na pomidorach, ogórkach i cebuli sałatka ma jeden, główny, i smaczny składnik: ser Sirene lub inny ser typu bałkańskiego. Jest to wspaniały dodatek do wielu dań, szczególnie mięsnych. Dla osób lubiących oliwę warto ją zamówić do tej sałatki, gdyż jest ona podawana bez sosu. Na stołach w Bułgarskich restauracjach częściej zobaczymy olej słonecznikowy (czasem obsługa mówi, że jest to oliwa, ale nie jest to prawda) niż oliwę z oliwek.

Sałata ta jest podawana najczęściej bez sosu, co w kuchni śródziemnomorskiej jest raczej nie częstym zjawiskiem, bo w sałatkach warzywnych kluczem wydaje się sos. W Bułgarii w sałacie szopskiej nie ma sosu, ale można zamówić oliwę.

Zdjęcie własne

Biały ser solony Sirene (бяло саламурено сирене)

Tego sera nie trzeba przedstawiać. Jest to wspaniała przekąska podawana z warzywami lub tylko z pomidorami, oliwą i pieprzem. Ser tego typu jest często serwowany zarówno na Bałkanach, jak i w Grecji czy Turcji. Taka lokalna, ale i międzynarodowa przekąska.

Ser tego typu jest wytwarzany z mleka krowiego, owczego lub krowiego. Jest składnikiem sałatki szopskiej.

Zdjęcie własne

Kebabcze (kebapcze, kebapche, Кебапче)

Potrawa nazywany bułgarskim kebabem ze względu na podobieństwo nazw, ale zupełnie inna niż kebab, który znamy. Potrawa, której podstawą jest wieprzowe mięso mielone z dodatkiem ziół. Danie bardzo aromatyczne, ziołowe, często z dodatkiem szałwii llub/i mięty. Danie popularne na Bałkanach, w Grecji i Turcji. Czasem w restauracjach zwolennicy Polskiej kuchni mogą znaleźć taką pozycję jak „meat balls”, sugerującą że są to kotlety mielone. Nic bardziej mylnego, bo są to Bebabcze uformowane jak kotlety mielone albo klopsy i wciąż z dodatkiem ziół.

Są różne formy podania ten potrawy. Od wersji z serem, do wersji najczęściej spotykanej w barach i kurortach w postaci rolek mięsnych lub kotletów.

Źródło: Wikipedia

Grilowane owoce morza

Zobacz nasz katalog ryb TU.

Potrzebujesz więcej informacji?

Zobacz post i dyskusję na temat Bułgarskiej kuchni na naszym profilu Facebook. Znajdziesz tam sporo ciekawych komentarzy, w tym od osób pochodzących z Bułgarii lub związanych z nią. Polub naszą stronę i nasz profil w Meta, bo publikujemy praktyczne informacje o Bułgarii bez reklam i tylko wyłącznie dla Ciebie.

Możesz również poszukać w internecie wyników dla frazy „Българска кухня”. Smacznego 🙂

Jeden komentarz do „Najbardziej popularne potrawy bułgarskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *