Na naszej stronie głównej możecie zobaczyć takie zdjęcie, Obrazuje ono, że w Bułgarii jedną z grup tradycyjnych przedmiotów kuchennych są naczynia ceramiczne. podobnie do wykorzystywanej w Polsce tzw. kamionki, te przedmioty są wykonywane z naturalnych materiałów, wypalane w piecu i czasem pokrywane solą kuchenną lub innymi materiałami, dzięki czemu wytwarza się na powierzchni szklista politura.

Сач (pl: sacz, ang: sach)
Jest to naczynie wykonane z mieszanki gliny oraz innych minerałów, żeliwa lub stali węglowej. Jest bardzo popularne w Bułgarii i może służyć jako forma umożliwiająca przygotowanie dań w piekarniku, jak i patelnia do smażenia na ogniu (również na grillu). Naczynie jest idealne do serwowania dań na tzw. gorącym półmisku. Czasem konstrukcja naczynia posiada nóżki i uchwyty, które umożliwiają wygodne wyjęcie naczynia z pieca i podanie bezpośrednio na stół.
Naczynie można kupić w Polsce i Bułgarii (całkiem niedrogo). Nawet w turystycznych regionach nadmorskich Bułgarii można je nabyć za kwotę 50-90 zł. Cena jest uzależniona od wielkości naczynia, materiału z którego jest wykonane i czy w zestawie znajduje się pokrywa.
Naczynie jest fenomenalne. Dania mięsne, ale i warzywne są pyszne i smakują zupełnie inaczej niż przygotowywane na patelni lub w formie do pieczenia.

Na tej stronie można zobaczyć kilka ciekawych przykładów użycia https://alex-barbov.livejournal.com/22911.html
Przykłady wykorzystania.
Гювеч (pl: gjuwecz, ang: guvech)
To ceramiczna, pokryta wewnątrz oraz na zewnątrz szkliwem brytfanka dostępna w różnych rozmiarach. Nazywana „Duńskim piecem”, jest świetnym naczyniem, które zrewolucjonizuje przygotowywanie potraw w każdym domu. W większości przypadków ręcznie wykonywane, piekielnie praktyczne i niesamowicie wzbogacające smak przyrządzanych potraw naczynie. Dania przygotowywane pod przykryciem w tym naczyniu są niezwykle delikatne i kruche. Powłoka będąca szkliwem zabezpiecza naczynie przed chłonięciem aromatów z potraw oraz umożliwia mycie naczynia w zmywarce.
Piekąc mięsa czy potrawy wegetariańskie w tej pięknej brytfance należy mieć na uwadze, że nagrzewa się ona przez około 30-40 minut, ale znacznie dłużej utrzymuje temperaturę wewnątrz po zakończeniu pieczenia.

Przykład przyrządzania mięsa z warzywami w tradycyjnej brytfanie.
Natrafiliśmy kilka lat temu na stoisko m. in. tych garów w jednym z centrów handlowych w Warszawie. Było one firmowane przez „Gary Bułgary„. Ceny naczynia zarówno w Polsce, jak i w Bułgarii są podobne.