Katalog ryb w nadmorskich restauracjach w Bułgarii

Zamawiając rybę w Bułgarskiej restauracji należy się zastanowić nad swoimi preferencjami. Ryby drapieżne mają mięso suche, natomiast ryby żerujące przy dnie mają mięso bardziej tłuste i luźne. Poniżej prezentujemy ryby, na które można najczęściej trafić na Bułgarskim wybrzeżu. Część z nich występuje masowo w Morzu Czarnym, część sporadycznie, a część wcale (import).

Oficjalny katalog ryb WWF

цаца – caca – tsatsa – szprotki

Szprotki to bardzo popularna ryba na nadmorskim talerzu w Bułgarii. Jest często serwowana w restauracjach jako smażona przekąska, którą przed smażeniem oprósza się delikatnie mąką. Jedna porcja zawiera od kilkunastu do kilkudziesięciu malutkich szprotek, które są smażone w całości i tak często są spożywane. Dla wrażliwych osób rekomenduje się oddzielenie głowy przed spożyciem.

Szprotki często w Bułgarii podawane są w sposób jak poniżej.

Obrazek z serwisu https://grillvratsa.com/ Bulgaria’s own fish and chips: deep fried sprats (tsatsa)

скумрия – mackerel – makrela

Popularna ryba, drapieżnik. Występuje zarówno w Morzu Czarnym jak i w Morzu Bałtyckim.

Makrela grilowana jest naprawdę smaczna. Niektórzy wolą smażoną, ale grilowana naprawdę jest świetna.

Zdjęcie własne.

лефер – chernosckop – lufar

Drapieżnik, występujący w morzu czarnym. Często w kartach restauracyjnych określany jako „Blue fish”. Ryba ta nie występuje w Morzu Bałtyckim.

Więcej na stronie https://www.medianauka.pl/lufar

Przykład podania

Zdjęcie pochodzi ze strony https://domashnivkusotii.com/

зарган – zargan – garfish – belona

Drapieżnik z morza czarnego. Jedyna na świecie ryba z zielonymi ościami. Można ją kupić w Polsce.

Sposób podania. Na bułgarskim wybrzeżu, na talerz trafi kilka (5-8) sztuk

Zdjęcie z serwisu https://pl.dreamstime.com/

паламуд – Belted bonito – Pelamida – Bonito – SkipJack Tuna

Drapieżna ryba z rodziny makrelowatych z Morza Czarnego. Nie występuje w Morzy Bałtyckim.

Salmon – Łosoś

Mięso dość suche. Drapieżnik.

Trout – Troć lub Pstrąg

Ryba słodkowodna. Występuje w rzekach oraz jeziorach. Jest kilka odmian tej ryby, m. in. Brown Trout, Rainbow Trout oraz inne. Podawana w restauracjach pochodzi najczęściej z hodowli. W Bułgarii jest raczej importowana, gdyż nie ma w tym kraju rozwiniętego systemu hodowli tej ryby.

Zdjęcie ze strony https://www.gone71.com/trout/

TU można więcej przeczytać o tej rybie.

лаврак – Bass – Labraks – Okoń Morski

Drapieżnik występujący w Morzu Czarnym. Sporadycznie występuje w Morzu Bałtyckim.

ципура – sea bream – Dorada

Drapieżnik morski – mięso dość suche. Jest dostępna jako tusza (również niemrożona) w niektórych sieciach sklepów w Polsce. Mięso smaczne, bez posmaku mułu. Porównywalne do dorsza.

Dorada

Smażona Dorada (zdjęcie własne)

Калкан – Turbot – Skarp

Ryba przydenna, występuje w Morzu Czarnym, ale również występuje w Morzu Bałtyckim oraz Oceanie Atlantyckim. Ze względu na charakter żyrowania, charakteryzuje się podobnym smakiem i konsystencją mięsa co Halibut.

писия – european flounder – flądra

Ryba występująca w wodach od Morza Białego na północy Europy-Azji po Morze Śródziemne i Morze Czarne na południu Europy. Podobnie do Vatosa żeruje przy dnie i ma charakterystyczną konsystencję mięsa. Bardzo podobną do Flądry żyjącej w Morzu Bałtyckim.

Vatos – Raja – Płaszczka

Mięso w konsystencji podobne do turbota. Żeruje podobnie przy dnie morza.

Черно полче – Goby – Babka – Byczek

Występuje w Morzu Czarnym i Morzu Kaspijskim. Sporadycznie występuje w Morzu Bałtyckim. Występowanie ogranicza się w większości populacji do obszaru Euroazji.

Przykład podania (zdjęcie własne)





Сафрид – Horse Mackerel – Ostrobok pospolity

Drapieżnik występujący w Morzu Czarnym, sporadycznie widywany w Morzu Bałtyckim. Mięso bardzo podobne w konsystencji i smaku do Dorady.

Przykład podania

Zdjęcie pochodzi z serwisu https://pm-grill-pizza.com/

Скорпид (Skorpid) – Scorpionfish

Ryba drapieżna. Mięso ościste a w konsystencji podobne do dorsza.

Хек – Hake – Morszczuk (łac. Genus Merluccius)

Występuje we wschodnim oceanie atlantyckim, shelfie kontynentalnym, Morzu Śródziemnym oraz u południowego wybrzeża Morza Czarnego.

Cаворин – Savorin – Silver Warehou – Seriolella caerulea / porosa / punctata – Trewal biały / srebrzysty / plamisty (chilijski)

Jest to grupa ryb występujących w różnych częściach świata. Jedna z najbardziej znanych odmian Savorina występuje (odmiana punctata) w największej populacji w wodach południowego Pacyfiku. Wyławiana jest u wybrzeży Indii, Australii, Nowej Zelandii, ale najczęściej u wybrzeży Ameryki Południowej. Kształtem podobna do Tuńczyka, ale żywi się głównie planktonem.

Nie występuje w Morzu Czarnym, ale serwowana jest często w nadmorskich Bułgarskich (i nie tylko) restauracjach. Dostarczana jest do Europy najczęściej w postaci zamrożonych filetów.

Czasem ryby z tej grupy kojarzone są z inną grupą ryb nazywanych polską nazwą „Ryba Maślana – Butterfish”.

Po więcej informacji zachęcamy do kliknięcia w link https://www.globexfish.lv/Fish/savorin/

Zdjęcie pochodzi z artykułu https://andamanislandtrip.com/savorin-riba-polzite-i-vredite-834

Sea Fox – Kosogon (łac. Alopias Vulpinus)

Prawdopodobnie jest to płetwa ryby Vatos, która jest płaszczką). Opis ryby znajduje się powyżej. Opisy w kartach restauracyjnych oraz tłumaczenia są często niejasne.

Ryby łowione w Bułgarii

Przydatne linki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *