Zamawiając rybę w Bułgarskiej restauracji należy się zastanowić nad swoimi preferencjami. Ryby drapieżne mają mięso suche, natomiast ryby żerujące przy dnie mają mięso bardziej tłuste i luźne. Poniżej prezentujemy ryby, na które można najczęściej trafić na Bułgarskim wybrzeżu. Część z nich występuje masowo w Morzu Czarnym, część sporadycznie, a część wcale (import).
Oficjalny katalog ryb WWF
цаца – caca – tsatsa – szprotki
Szprotki to bardzo popularna ryba na nadmorskim talerzu w Bułgarii. Jest często serwowana w restauracjach jako smażona przekąska, którą przed smażeniem oprósza się delikatnie mąką. Jedna porcja zawiera od kilkunastu do kilkudziesięciu malutkich szprotek, które są smażone w całości i tak często są spożywane. Dla wrażliwych osób rekomenduje się oddzielenie głowy przed spożyciem.

Szprotki często w Bułgarii podawane są w sposób jak poniżej.

скумрия – mackerel – makrela
Popularna ryba, drapieżnik. Występuje zarówno w Morzu Czarnym jak i w Morzu Bałtyckim.

Makrela grilowana jest naprawdę smaczna. Niektórzy wolą smażoną, ale grilowana naprawdę jest świetna.
Zdjęcie własne.

лефер – chernosckop – lufar
Drapieżnik, występujący w morzu czarnym. Często w kartach restauracyjnych określany jako „Blue fish”. Ryba ta nie występuje w Morzu Bałtyckim.
Więcej na stronie https://www.medianauka.pl/lufar

Przykład podania

зарган – zargan – garfish – belona
Drapieżnik z morza czarnego. Jedyna na świecie ryba z zielonymi ościami. Można ją kupić w Polsce.

Sposób podania. Na bułgarskim wybrzeżu, na talerz trafi kilka (5-8) sztuk

Zdjęcie z serwisu https://pl.dreamstime.com/
паламуд – Belted bonito – Pelamida – Bonito – SkipJack Tuna
Drapieżna ryba z rodziny makrelowatych z Morza Czarnego. Nie występuje w Morzy Bałtyckim.

Salmon – Łosoś
Mięso dość suche. Drapieżnik.

Trout – Troć lub Pstrąg
Ryba słodkowodna. Występuje w rzekach oraz jeziorach. Jest kilka odmian tej ryby, m. in. Brown Trout, Rainbow Trout oraz inne. Podawana w restauracjach pochodzi najczęściej z hodowli. W Bułgarii jest raczej importowana, gdyż nie ma w tym kraju rozwiniętego systemu hodowli tej ryby.

TU można więcej przeczytać o tej rybie.
лаврак – Bass – Labraks – Okoń Morski
Drapieżnik występujący w Morzu Czarnym. Sporadycznie występuje w Morzu Bałtyckim.

ципура – sea bream – Dorada
Drapieżnik morski – mięso dość suche. Jest dostępna jako tusza (również niemrożona) w niektórych sieciach sklepów w Polsce. Mięso smaczne, bez posmaku mułu. Porównywalne do dorsza.

Smażona Dorada (zdjęcie własne)

Калкан – Turbot – Skarp
Ryba przydenna, występuje w Morzu Czarnym, ale również występuje w Morzu Bałtyckim oraz Oceanie Atlantyckim. Ze względu na charakter żyrowania, charakteryzuje się podobnym smakiem i konsystencją mięsa co Halibut.

писия – european flounder – flądra
Ryba występująca w wodach od Morza Białego na północy Europy-Azji po Morze Śródziemne i Morze Czarne na południu Europy. Podobnie do Vatosa żeruje przy dnie i ma charakterystyczną konsystencję mięsa. Bardzo podobną do Flądry żyjącej w Morzu Bałtyckim.

Vatos – Raja – Płaszczka
Mięso w konsystencji podobne do turbota. Żeruje podobnie przy dnie morza.

Черно полче – Goby – Babka – Byczek
Występuje w Morzu Czarnym i Morzu Kaspijskim. Sporadycznie występuje w Morzu Bałtyckim. Występowanie ogranicza się w większości populacji do obszaru Euroazji.

Przykład podania (zdjęcie własne)

Сафрид – Horse Mackerel – Ostrobok pospolity
Drapieżnik występujący w Morzu Czarnym, sporadycznie widywany w Morzu Bałtyckim. Mięso bardzo podobne w konsystencji i smaku do Dorady.

Przykład podania

Скорпид (Skorpid) – Scorpionfish
Ryba drapieżna. Mięso ościste a w konsystencji podobne do dorsza.

Хек – Hake – Morszczuk (łac. Genus Merluccius)
Występuje we wschodnim oceanie atlantyckim, shelfie kontynentalnym, Morzu Śródziemnym oraz u południowego wybrzeża Morza Czarnego.

Cаворин – Savorin – Silver Warehou – Seriolella caerulea / porosa / punctata – Trewal biały / srebrzysty / plamisty (chilijski)
Jest to grupa ryb występujących w różnych częściach świata. Jedna z najbardziej znanych odmian Savorina występuje (odmiana punctata) w największej populacji w wodach południowego Pacyfiku. Wyławiana jest u wybrzeży Indii, Australii, Nowej Zelandii, ale najczęściej u wybrzeży Ameryki Południowej. Kształtem podobna do Tuńczyka, ale żywi się głównie planktonem.
Nie występuje w Morzu Czarnym, ale serwowana jest często w nadmorskich Bułgarskich (i nie tylko) restauracjach. Dostarczana jest do Europy najczęściej w postaci zamrożonych filetów.
Czasem ryby z tej grupy kojarzone są z inną grupą ryb nazywanych polską nazwą „Ryba Maślana – Butterfish”.
Po więcej informacji zachęcamy do kliknięcia w link https://www.globexfish.lv/Fish/savorin/

Sea Fox – Kosogon (łac. Alopias Vulpinus)
Prawdopodobnie jest to płetwa ryby Vatos, która jest płaszczką). Opis ryby znajduje się powyżej. Opisy w kartach restauracyjnych oraz tłumaczenia są często niejasne.
Ryby łowione w Bułgarii
